Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG Rive di Farra di Soligo Extra Dry 2019 Millesimato
Opis
Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG Rive di Farra di Soligo Extra Dry 2019
Prosecco DOCG Valdobbiadene Superiore to historyczny obszar, gdzie winogrona odmiany glera uprawiane były od wieków.
Znajduje się w odległości ok. 50 km od Wenecji i 60 km od łańcucha Dolomitów. Składa się z jedynie piętnastu pagórkowatych gmin.
Jakość “Superiore” wynika z połączenia kilku czynników: unikalnego terroir (dozwolony tylko zbiór manualny), klimatu i długiej tradycji
produkcji na niewielką skalę.
Wino Valdobbiadene wytwarzane jest wyłącznie z winogron pochodzących z winnicy „Rive dei Nardi” położonej na górnych wzgórzach
Farra di Soligo w wiosce Collagù (220–300 m npm).
Winifikacja: Produkcja przetwarzania winogron w wino odbywa się metoda tradycyjną, fermentacja jest powolna i trwa około 15 dni w kontrolowanej
temperaturze 18 ° C; następnie wino dojrzewa w niskich temperaturach. Transformacja w wino musujące jest wykonywana
metodą Charmata, tradycyjnie stosowaną do produkcji delikatnych i owocowych win. Prize de Mousse, czyli druga fermentacja potocznie
nazywane "tworzeniem piany" odbywa się w zbiornikach ciśnieniowych przez około 25-30 dni w temperaturze 16-18 ° C, natomiast
dojrzewanie trwa od 2 do 3 miesięcy.
Nuty degustacyjne:
Wygląd: Jasnożółty słomkowy,z wyjątkowo drobnymi, trwałymi bąbelkami.
Nos: Świeży i owocowy, z nutami jabłek i brzoskwiń oraz glicynii i kwiatu akacji.
Smak: harmonijny i charakteryzujący się bardzo pociągającą pikantnością.
Propozycje podania: Doskonałe jako aperitif i na wszelkie okazje towarzyskie. Stanowi idealny dodatek do dań rybnych i lekkich przystawek.
*Zawiera siarczyny
Dane techniczne
Kraj | Włochy |
Zawartość alkoholu | 10-11,5% |
Pojemność | 0,75 l |
Producent | La Farra |
Szczep | Glera |
Charakter wina | musujące |
Styl | Prosecco |
Smak | półwytrawne |
Kolor | białe |