Kraj
Zawartość alkoholu
Pojemność
Szczep
Charakter wina
Smak
Kolor
Cena
-
od
do
Jak wino skolonizowało cały świat?
Pochodzenie
Najwcześniejsze znane dowody świadczące o pochodzeniu wina zależą od tego jaką definicję tego trunku przyjmiemy. Na przykład historycy znaleźli pozostałości wina ze sfermentowanego ryżu, owoców i miodu w Chinach już 7000 p.n.e. Możliwe, że te starożytne wina w swoich recepturach wykorzystywały dzikie winogrona pochodzące z Chin, ale nie byłby to jedyny użyty owoc, gdyby tak było. Jeśli jesteś bardziej purystą winiarskim, najwcześniejsze przykłady wina wytwarzanego wyłącznie z winogron pochodzą z Gruzji z 6000 p.n.e. Stamtąd proces produkcji wina ostatecznie rozprzestrzenił się dalej na zachód do starożytnego świata śródziemnomorskiego.
Grecja i Rzym
Wino stanowiło istotną część życia w starożytnej Grecji i najczęściej kojarzone jest z Dionizosem (znanym Rzymianom jako Bachus), bogiem wina, winiarstwa, płodności i szaleństwa.
Judaizm i chrześcijaństwo
W Starym Testamencie pierwszym zadaniem, jakie Noe zamierza wykonać po powodzi, jest sadzenie winorośli i produkcja wina. Możemy zatem stwierdzić, że winiarstwo było ważnym elementem życia codziennego w starożytnej kulturze żydowskiej. Jeśli szybko przejdziemy do stworzenia chrześcijaństwa, wino zyska jeszcze bardziej symboliczną pozycję dzięki używaniu go w obrządkach religijnych.
Ekspansja i przemysł
Dzięki greckiemu i rzymskiemu entuzjazmowi do wina, uprawa winorośli rozprzestrzeniła się w większości krajów basenu Morza Śródziemnego, a także w dużej części Europy Zachodniej. Wraz z oliwą z oliwek i zbożem wino stało się jednym z najważniejszych towarów handlowych tych starożytnych kultur. Później chrześcijańscy misjonarze i mnisi poszli w ich ślady, rozpowszechniając wiedzę o uprawie winorośli na nowych terytoriach, tak aby lokalne społeczności nie musiały już polegać jedynie na winie importowanym z Włoch.
Wino było niezbędne nie tylko dla rozszerzającego się świata chrześcijańskiego, ale także dla bardziej świeckich wierzeń i praktyk medycznych. W XIV wieku produkcja i dystrybucja wina zaczęła podlegać standaryzacji, a wino było regularnie opodatkowanym produktem. W konsekwencji jakość produktu stała się znacznie bardziej uregulowana i spójna.
Nowy Świat
Hiszpania i Portugalia odegrały dużą rolę we wprowadzeniu winiarstwa do Ameryki Środkowej i Południowej. W XVI wieku hiszpańscy misjonarze z wielkim sukcesem przenieśli uprawę winorośli do takich regionów, jak współczesny Meksyk, Chile i Argentyna. Anglia kontynuowała ten trend w następnym stuleciu wzdłuż północnoamerykańskiego wschodniego wybrzeża, choć początkowo wysiłki te zakończyły się niepowodzeniem. Francuzi próbowali ustanowić produkcję wina we współczesnej Kanadzie, używając winogron pochodzących z tego terytorium, zamiast przesadzać winogrona z Francji, chociaż te odmiany zostały ocenione w najlepszym razie jako przeciętne. Mniej więcej w tym samym czasie, gdy Anglia i Francja szerzyły dobre słowo (czyli winiarstwo) w Ameryce Północnej, Holendrzy sprowadzili uprawę winorośli do Ameryki Południowej. Na początku XIX wieku Brytyjczycy rozszerzyli produkcję wina na Australię.
Wino dzisiaj
W istocie wino jest, jak zawsze, sfermentowanym sokiem winogronowym. Podczas gdy przepisy i praktyki dotyczące produkcji wina zmieniały się na przestrzeni tysiącleci, dziś producenci wina kontynuują tradycję liczącą tysiące lat.
Uprawa winorośli w Nowym Świecie istnieje od wieków; Jednak do ostatnich 50 lat wina z tych regionów były w dużej mierze postrzegane jako gorsze od produktów europejskich. A wraz z globalnymi skutkami zmian klimatycznych, nawet najstarsze i najbardziej szanowane regiony uprawy winorośli mogą znacząco zmienić się w nadchodzących dziesięcioleciach. Biorąc to pod uwagę, niezależnie od tego, gdzie w przyszłości będą uprawiane winogrona, myślę, że można śmiało powiedzieć, że picie wina będzie nadal integralną częścią codziennego życia przyszłych cywilizacji.