Wersje językowe
pytania? zadzwoń!
Producenci

Palava, Tramín červený, Cabernet Moravia, Ryzlink vlašský, Rulandské šedé, Hibernal, Chardonnay, Cabernet Sauvignon.. Poznaj wyjątkowy smak win z Moraw.

 

Wina z Moraw (Czechy)

Cabernet Moravia 2014  Proqin Cabernet Moravia 2014 Proqin
Producent: Proqin
Cena:

45,00 zł

szt.
zobacz więcej
4ZET Cuvee 2015 Proqin 4ZET Cuvee 2015 Proqin
Producent: Proqin
Cena:

49,00 zł

szt.
zobacz więcej
Stephanus Sekt Proqin Stephanus Sekt Proqin
Producent: Proqin
Cena:

70,00 zł

szt.
zobacz więcej
Wino musujące Matthias Proqin Wino musujące Matthias Proqin
Producent: Proqin
Cena:

69,90 zł

szt.
zobacz więcej

Wino z Moraw

Wino z Moraw? Z Czech? Przecież Czechy to kraj piwa i piwoszy. Niestety są to utarte stereotypy, którym trzeba stawić czoła. Dlatego warto poznać kilka faktów i historię czeskiego winiarstwa, ale przede wszystkich 
trzeba spróbować wina z Moraw, aby przekonać się o jego walorach.

Historia czeskiego winiarstwa sięga czasów średniowiecza. Początki uprawy winorośli miały swój początek w klasztorach (m.in benedyktynów i cystersów). Bardzo szybko czescy władcy zorientowali się jak dochodową inwestycją jest uprawa winorośli i produkcja wina. Wielkie zasługi dla rozwoju winiarstwa na tych terenach przypisuje się królowi Karolowi IV Luksemburskiemu, który w 1358 roku wydał bullę, która zwalniała z podatków tych, którzy zakładali winnice. Natomiast za zniszczenie upraw groziło nawet odcięcie dłoni. Niestety późniejsze dzieje historyczne przyczyniły się do kryzysu. Zawirowania wojenne w XVII, zaraza filoksery wiek XIX, fale zniszczeń wywołane przez I i II wojnę światową, okupacja sowiecka, a następnie kontrola rządu przez Komunistyczną Partię Czech, uniemożliwiły jakąkolwiek formę nowoczesnego, komercyjnego winiarstwa lub niezależnej własności winnicy, jaką znamy dzisiaj.

Na szczęście Czesi się nie poddali. W ciągu ostatnich trzydziestu lat przemysł winiarski w Czechach bardzo się rozwinął. Tutejsi przedsiębiorcy myślą przyszłościowo, nie powstrzymują już ich ograniczenia przeszłości politycznej. Dobrze prosperujący przemysł winiarski, prowadzony jest głównie przez młodych winiarzy. Dzięki nowoczesnej technologii, edukacji i innowacyjności, czeskie winiarstwo ma predyspozycje do ekspansji swoich wyrobów za granicę.

Regiony winiarskie Czech 
Czechy podzielone są na dwa regiony winiarskie Czechy (Bohemia) i Moravy. Bohemia jest to obszar leżący wokół Pragi i zajmuje zaledwie 5-10% zasobów winnych. Moravy ciągną się wzdłuż granicy Austriackiej i Słowackiej, 
i to właśnie tutaj ulokowana jest produkcja czeskiego wina. Dzięki nieco cieplejszemu klimatowi możliwa jest uprawa wielu odmian winorośli. W skład regionu morawskiego wchodzą 4 subregiony winiarskie, które odznaczają się
odmiennymi warunkami klimatycznymi i charakterystycznym podłożem geologicznym, co wpływa na różnorodny charakter wytwarzanych win.
Znojemski obszar to gleby kamieniste, żwirowe, pokryte warstwami lessów, produkuje się tu przede wszystkim wina białe z odmian muller thurgau, sauvignon, ryzlink rýnský, pálava, rulandské bílé. Mikulovski region tu przeważają gleby piaszczyste, wapienne. Liczne winnice rozmieszczone są na zboczach Masywu Pavlovskich Wierchów. Na glebach wapiennych w regionie Pálavy dojrzewa oryginalny ryzlink vlašský o
charakterystycznej mineralności, rosną tu także odmiany burgundzkie – rulandské bílé i chardonnay. Podregion Velké Pavlovice jest prawdziwym sercem morawskiej produkcji wina. W jego środkowej części występują gleby z gliny wapiennej, margli, piaskowców i skał zlepieńcowych. Obok aromatycznych winogron, takich
jak Gewurztraminer, Palava,
ryzlink rýnský, rulandské bílé i rulandské šedé, uprawia się również Rulandske Modre czy Dornfelder. Wokół miasteczka Nemcice Velke rozpościerają się winnice rodziny Prokeš, specjalizującej się
w produkcji znakomitych win musujących.
Slovacki subregion winiarski rozciąga się w południowo-wschodniej części Moraw i odznacza się wielkim zróżnicowaniem warunków naturalnych. Jest tu wiele winnic zasadzonych na
ciężkich glebach złożonych z pierwotnej gliny. Gleby te dobrze trzymają wilgoć, a winorośl czerpie z nich wodę i substancje odżywcze nawet w suchych porach roku. Dzięki temu wina sprawiają wrażenie bardziej ekstraktywnych
i bogatych w smaku. Dobre wyniki daje tu zwłaszcza odmiana ryzlink rýnský, rulandské bílé i rulandské šedé, z odmian ciemnych do produkcji win czerwonych zwłaszcza
frankovka, zweigeltrebe i nowo powstała odmiana
cabernet moravia. Morawy to nie tylko rodzime odmiany, uprawiane są również winogrona międzynarodowe, takie jak Riesling, Pinot Blanc, Pinot Gris, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Merlot, Pinot Noir i Cabernet Sauvignon.
Szczególną grupę stanowią krzyżówki i hybrydy, takie jak Hibernal, Pálava czy Cabernet Moravia. Wina czeskie są różnorodne stylistycznie, ale 60% całkowitej produkcji skupia się tu na winach białych. Spotkać możemy również
wina lodowe, należące do dość trudnych w produkcji. Winogrona pozostawia się na krzakach dopóki temperatura nie spadnie do minimum minus 7 stopni Celsjusza. Ważne aby winogrona następnie zostały wyciśnięte przed
rozmarznięciem, co pozwoli wyodrębnić jedynie niewielką ilość silnie skoncentrowanego, cennego eliksiru winnego.
Podsumowując, każdy niewątpliwie znajdzie coś dla siebie, zwłaszcza że paleta winnych szczepów uprawianych
na Moravach jest naprawdę szeroka i każdy miłośnik wina na pewno znajdzie wino, które ujmie jego serce i kubki smakowe.

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium