Kraj
Zawartość alkoholu
Pojemność
Charakter wina
Smak
Kolor
Cena
-
od
do
Klimat kraju stwarza wyjątkowe warunki do uprawy orzeźwiających białych i owocowych czerwieni. W odmianach białych dominuje popularny Chenin Blanc, w czerwonych Shiraz
i złożone „Bordeaux blends” z Cabernet Sauvignon i Merlot.
Wina z RPA
Republika Południowej Afryki jest jednym z najważniejszych krajów produkujących wino na półkuli południowej. Od końca apartheidu południowoafrykańskie wino cieszy się
międzynarodowym zainteresowaniem i uznaniem ze względu na różnorodność stylów.Najważniejsze regiony winiarskie Południowej Afryki znajdują się wokół dwóch miast
Stellenbosch i Paarl. Produkcja obejmuje różne style wina, od oszałamiających czerwonych hitów po pełne Chardonnay i rześkie, orzeźwiające Sauvignon Blanc. Chenin Blanc,
znany również jako Steen, to lokalne białe grono, zdolne do robienia imponujących wytrawnych i słodkich win.
Charakterystyczną odmianą tego kraju jest Pinotage, autochtoniczne skrzyżowanie Pinot Noir i Cinsaut, rzadko spotykane w dużych ilościach w jakimkolwiek innym kraju
produkującym wino. Równie powszechnie uprawiane są szczepy Shiraz, Cabernet Sauvignon i Merlot.
Aby zapewnić uczciwość w etykietowaniu wina, przepisy dotyczące wina pochodzenia zostały wprowadzone kilkadziesiąt lat temu i winiarze mogą ubiegać się o certyfikację
swoich produktów. Republika Południowej Afryki posiada system certyfikacji zwany Wines of Origin. Kupując certyfikowaną butelkę wiesz, że wszystkie informacje zawarte
na etykiecie są rzetelne i poprawne. Jeśli zobaczysz Chenin Blanc z napisem „Wine of Orgin Stellenbosch”, od razu wiesz kilka rzeczy: wino przeszło test smakowy, jest
wykonane w co najmniej 85% z Chenin Blanc, a każde winogrono pochodzi ze Stellenbosch. Producenci nie muszą oznaczać swoich butelek, ale jeśli tego nie zrobią, nie
wolno im umieszczać na etykiecie rocznika, odmiany winogron ani regionu. Brak certyfikatu niekoniecznie oznacza, że wino jest gorsze. Oznacza to jednak, że etykieta
nie będzie zawierać tak dokładnych informacji o zawartości, jak można by się spodziewać po butelce certyfikowanego wina. Przykładem jest legendarny Tassenberg,
powstają z winogron zbieranych w kilku regionach (a nawet importowanych z innych krajów) i zbieranych przez kilka lat.