Pinot Noir to jedna z najbardziej znanych odmian winorośli na całym świecie. Swoją nazwę zawdzięcza budowie gron. Pinot po francusku oznacza sosnę, jego niewielkie grona ciasno przywierają do siebie, przypominając wyglądem właśnie szyszkę sosny, a słowo Noir odnosi się do koloru skórki,mrocznej ciemno granatowej.
Pinot potrzebuje chłodnego klimatu, żeby rozkwitnąć. Stąd najlepsze Pinoty pochodzą z Burgundii, której klimat cechuje się mroźnymi zimami, częstymi wiosennymi przymrozkami, i ciepłymi porami letnimi, ale nie tak suchymi jak np. południowe regiony Francji. Pinoty uprawia się z dużym powodzeniem na całym świecie, również polski klimat jest przychylny uprawie tego szczepu.
Sukces związany z uprawą Pinota ma swój początek w wyborze lokalizacji. Pomimo, że najlepsze Pinoty pochodzą z chłodnego klimatu, jest on bardzo wrażliwy na wahania temperatury, jego cienka skórka narażona jest zarówno na wiosenne przymrozki, ale nie może zostać przesuszona przez palące słońce, a do tego dochodzi podatność na choroby.
Pinot Noir szczególnie mocno wyraża się poprzez terroir, na którym jest uprawiany. Jest to bardzo istotne ponieważ nieznaczne różnice w warunkach mogą powodować ogromne różnice w stylu i jakości wina. Istnieje znacznie większa zmienność jakości dlatego Pinot może rozczarować i zawieść pijącego niespójnością smaku, która uzależniona jest właśnie od rocznika i wielu innych czynników, takich jak zmiany w pogodzie, ciepło, gleba, opady deszczu, liczba dni słonecznych.
Kolejnym atutem tej odmiany jest jej wszechstronność, ponieważ jest jednym z nielicznych czerwonych winogron stosowanych nie tylko w winie czerwonym, produkuje się z niego również wina różowe, a także białe typu blanc de noir (wina produkowane z soku, bez udziału skórki owoców), w Szampanii Pinot Noir (wraz z Pinot Meunier i Chardonnay) jest kluczowym składnikiem szampana.
Naturalnie wysoka kwasowość pochodząca z gron, cienka skórka oraz niewielka ilość tanin wszystko to sprawia, że Pinot jest bardzo pijalnym i elastycznym winem do parowania z wieloma daniami, od łososia po inne mięsiste ryby, pieczoną kaczkę, kurczaka, gulasz lub pizzę.
Nie jest więc zaskoczeniem dlaczego klienci, kolekcjonerzy wszyscy zwariowali na puncie win robionych z tej uniwersalnej odmiany.
Młode wina Pinot Noir mogą smakować jak wiśnie, maliny i szeroka gama czerwonych owoców. W miarę starzenia się wina odnajdujemy aromaty
kompostu, mchu, trufli i grzybów, ale zawsze z subtelną i atrakcyjną słodyczą.
Inne nazwy: pinot nero, pinot negro, spätburgunder, blauburgunder, rulandské modré, rulandské červené, burgundac crni, klevner.