I LOVE PALAVA
Faliste pola południowych Moraw, rozległe winnice zalane słońcem, to właśnie w tej malowniczej krainie przywodzącej na myśl wzgórza Toskanii, została wyhodowana winorośl o nazwie Palava.W latach pięćdziesiątych inż. Josef Veverka z Velkich Pavlovic stworzył winorośl, której celem miało być osiągnięcie wysokich plonów, aromatu i wyższego stopnia odporności. Dlatego wybór padł na krzyżówkę Traminer red z Müller Thurgau.Tramín nadał Pálavie delikatnej pikanterii i typowych tonów płatków herbacianych róż, świeżości i aromatu owoców pestkowych, natomiast z Muller Thurgau wino odziedziczyło aromaty białych owoców, kwiatów i stonowaną, acz wyraźną kwasowość.
Choć Palava w Polsce jest jeszcze dość mało rozpoznawalną odmianą winorośli, z wielkim powodzeniem uprawia i robi świetne wina z tego szczepu dolnośląska Winnica Niemczańska,
natomiast u naszych południowych sąsiadów Palava cieszy się ogromną popularnością, zdobywając coraz więcej uznania wśród miłośników wina na całym świecie.
Wina produkowane z Palavy charakteryzują się złocistożółtą barwą. Smak wina jest ekstraktywny, pełny i harmonijny. W miarę dojrzewania wino nabiera miodowej ekspresji.
Jeśli wino jest mniej wytrawne lub półwytrawne, dobrze będzie pić je, gdy jest młode, powiedzmy w ciągu dwóch do trzech lat. Ale jeśli jest to Pálava Slamova „słomkowa"
może mieć potencjał dwudziestu lat, więc wiele zależy to od winiarza i jego intencji. Dzięki swojemu pikantnemu charakterowi Pálava dobrze radzi sobie z mocno pikantnymi i
ostrymi potrawami, które można znaleźć w kuchni azjatyckiej. Dobrze komponuje się z daniami rybnymi, białym mięsem marynowanym w mieszankach imbiru, czosnku, sosu sojowego,
chilli i innych przypraw. Można jej również spróbować do dań mięsnych, zwłaszcza z sosem z owoców. Słodsze odmiany Pálava doskonale nadają się do szlachetnych serów z niebieską
pleśnią lub deserów owocowych.
Atrakcyjne połączenie słodkiego aromatu róż, wanillii i owoców tropikalnych z nutami pieprzu i gałki muszkatałowej z delikatnymi tonami kwiatowymi i korzennymi, sprawia,
że Pálava jest atrakcyjnym winem, które przyciąga uwagę wielu miłośników wina. Urzeknie każdego „winopijcę" nie tylko wyjątkowym smakiem ale też cudownym zapachem
płatków róż.