Winnice Villa S. Andrea
Winnice, które produkują te wina znajdują się na terytorium Chianti Classico, na wzgórzach 250/300 m wysokości nad poziomem morza, z najlepszą ekspozycją na południe. Winogrona są starannie dobrane i przechodzą długi proces fermentacji, która odbywa się w kontrolowanej temperaturze w celu otrzymania wina o odpowiednim kolorze i głębokiej strukturze. Wszystko to sprawia to sprawia, że wino nadaje się do dojrzewania 12 miesięcy w 35 hl beczkach, wykonanych z dębu francuskiego. Po czym wino spoczywa w butelce przez 6 miesięcy.
Winnice Villa S. Andrea zajmują około 50 hektarów zlokalizowanych pomiędzy 250 do 300 m nad poziomem morza: większość winnic obsadzone zostały szczepami Sangiovese. Jednak istnieje również niewielki odsetek zagranicznych odmian takich jak Merlot, Syrah i Cabernet-Sauvignon.
Winnice zostały niedawno zaktualizowane zgodnie z nowymi kryteriami jakości: Wybrane szczepy zostały posadzone, gęstość sadzenia wzrosła. Zmiany te zostały dokonane w celu poprawy jakości wina.
180,00 zł