Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG Millesimato Brut





Opis
Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG Millesimato Brut
Winnica „Rive dei Nardi” położona jest na górnych wzgórzach Farra di Soligo w wiosce Collagù (220–300 m npm). Gleba, na której winorośl
jest uprawiana jest konglomeratem leżącym na niezbyt głębokiej warstwie gliny i wapienia. Zbiór winogron odbywał się ręcznie, co w istotny
sposób wpływa na jakość wina.
Winifikacja: Produkcja przetwarzania winogron w wino odbywa się metoda tradycyjną, fermentacja jest powolna i trwa około 15 dni w kontrolowanej
temperaturze 18 ° C; następnie wino dojrzewa w niskich temperaturach. Transformacja w wino musujące jest wykonywana
metodą Charmata, tradycyjnie stosowaną do produkcji delikatnych i owocowych win. Prize de Mousse, czyli druga fermentacja potocznie
nazywane "tworzeniem piany" odbywa się w zbiornikach ciśnieniowych przez około 25-30 dni w temperaturze 16-18 ° C, natomiast
dojrzewanie trwa od 2 do 3 miesięcy.
Nuty degustacyjne:
Wygląd: Jasnożółty słomkowy,z wyjątkowo drobnymi, trwałymi bąbelkami.
Nos: Świeży i owocowy, z nutami jabłek i brzoskwiń sprawia, że zapach jest bardzo atrakcyjny
Smak: pikantny, atrakcyjnie kwaskowaty z wytrawnym finiszem.
Propozycje podania: Doskonałe jako aperitif i na wszelkie okazje towarzyskie. Stanowi idealny dodatek do dań rybnych i lekkich przystawek,
dań na bazie makaronu i ryżu.
*Zawiera siarczyny
Dane techniczne
Kraj | Włochy |
Zawartość alkoholu | 10-11,5% |
Pojemność | 0,75 l |
Producent | La Farra |
Szczep | Glera |
Charakter wina | musujące |
Styl | Prosecco |
Smak | półwytrawne |
Kolor | białe |