Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG Extra Dry Millesimato





Opis
Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG Extra Dry Millesimato
Wino zostało wyprodukowane ze starannie wyselekcjonowanych winogron, porastających górną części wzgórz Farra di Soligo, Solighetto, Farrò i San Pietro di Feletto. Na wyjątkowy charakter tego wina wpływa m.in gleba, na której winorośl jest uprawiana. Jest to mieszanina gliny i wapienia. Zbiór plonów odbywa się ręcznie, co oczywiście ma istotne znaczenie dla jakości wina.
Winifikacja: Produkcja przetwarzania winogron w wino odbywa się metoda tradycyjną, fermentacja jest powolna i trwa około 15 dni w kontrolowanej
temperaturze 18 ° C; następnie wino dojrzewa w niskich temperaturach. Transformacja w wino musujące jest wykonywana
metodą Charmata, tradycyjnie stosowaną do produkcji delikatnych i owocowych win. Prize de Mousse, czyli druga fermentacja potocznie
nazywane "tworzeniem piany" odbywa się w zbiornikach ciśnieniowych przez około 25-30 dni w temperaturze 16-18 ° C, natomiast
dojrzewanie trwa od 2 do 3 miesięcy.
Nuty degustacyjne:
Wygląd: Jasnożółty słomkowy z bardzo drobnymi, trwałymi pęcherzykami
Aromat: świeży i elegancki, z owocowymi nutami jabłek i brzoskwiń i kwiatu akacji.
Smak: dobrze zbalansowany i jedwabisty, z atrakcyjną pikantnością i wytrawnym finiszem.
*Zawiera siarczyny
Dane techniczne
Kraj | Włochy |
Zawartość alkoholu | 10-11,5% |
Pojemność | 0,75 l |
Producent | La Farra |
Szczep | Glera |
Charakter wina | musujące |
Styl | Prosecco |
Smak | półwytrawne |
Kolor | białe |