"DOLCIOLIO 1l" - Extra Virgin Oliwa z oliwek Włochy Toskania
Opis
"DOLCIOLIO" - Extra Virgin Olive Oil - 1 LITR
Toskańska oliwa extra vergine wyprodukowana metodą tradycyjną. Zbieranie oliwek odbywa się zarówno ręcznie, jak i mechanicznie ale tylko z obszaru Chianti. Rośliny oliwne są zbierane w grudniu, aby uzyskać łagodniejszy, delikatniejszy smak. Podczas zbierania oliwy z oliwek starannie dbano o higienę, ponieważ jakość pochodzi nie tylko od gruntów, klimatu i różnorodności, ale także od starannego zbierania. Tłoczenie na zimno "musi" odbyć się w ciągu 12 do 24 godzin, w celu ochrony integralności oliwek i uniknięcia nieprawidłowej fermentacji.
Zimne prasowanie odbywa się w frantoio, w celu zachowania pełnego, oryginalnego smaku. Olej jest następnie przechowywany w chłodnym miejscu i filtrowany bawełną przed dystrybucją na rynek.
Widocznie klarowna, lekko złoto - żółta z ciepłym, zielonym odcieniem. Jej aromat jest elegancki, bogaty w subtelne, zielone odcienie świeżo wyciętej trawy. Bogata i gładka w smaku, z nutami karczochów, dzikiego kardamonu i słodkich migdałów.
Polecamy do sałatek z owoców morza, karpia, zupy warzywnej, pierwszych dań z skorupiaków, zup rybnych, grillowanych białych mięs i świeżych serów, takich jak mozzarella.
Dane techniczne
Region | Toskania |
Pojemność | 0,25l |
Smak | Delicato |
Typ oliwy | Extra virgin |
Kraj | Włochy |