Producent
Kraj
Zawartość alkoholu
Pojemność
Producent
Szczep
Charakter wina
Styl
Kolor
Cena
-
od
do
Poznaj smak najlepszych win z Dolnego Śląska.
# Pij Dolnośląskie Wino
Z historycznego punktu widzenia uprawa winorośli w Polsce sięga X wieku, a pierwsze informacje o winnicach na Dolnym Śląsku pochodzą z XIII wieku. Jak się okazuje, tradycje winiarskie na tych ziemiach kultywowane były już setki lat temu. Jednak rozwój tego przemysłu nigdy nie był tak dynamiczny jak jest teraz. Zwiedzanie winnic i degustacje win są modne, a dolnośląskie winnice przyczyniają się do rozwoju kultury winiarskiej i enoturystyki w Polsce.
Największa zaletą Dolnego Śląska jest klimat i pogoda z umiarkowaną temperaturą, bez ekstremów zimą czy latem. Dolny Śląsk uważany jest za najcieplejszy region Polski z najdłuższym okresem wegetacyjnym, a warunki pogodowe zwłaszcza na Wzgórzach Trzebnickich są podobne do tych w bardzo znanej francuskiej Burgundii.
Wśród odmian winorośli uprawianych na Dolnym Śląsku dominuje Riesling, Chardonnay i Pinot Gris w odmianie białej, a do
czerwonych Pinot Noir, Zweigelt i Cabernet Sauvignon. W przypadku mieszańców – udane odmiany białe to Solaris, Hibernal
czy Johanniter, a wśród czerwonych Rondo, Regent i Cabernet Cortis.