Wersje językowe
pytania? zadzwoń!
Producenci

Oliwa z oliwek wprost ze słonecznej Toskanii

Odkryj wyjątkowy charakter i smak oliwy z oliwek extra virgin.

Wszystko to, co o oliwie z oliwek musisz wiedzieć

Aby wyprodukować olej wysokiej jakości, niezbędna jest przede wszystkim idealna sytuacja środowiskowa i mikroklimatyczna. Drzewo oliwne preferuje gleby suche, kamieniste, najlepiej wapienne, pagórkowate, o łagodnym klimacie, a jednocześnie odporne na wysokie temperatury, ale nie zimne Bierzemy pod uwagę, że jest to roślina pochodząca z Bliskiego Wschodu. Potrzebuje również dobrej odmiany drzewa oliwnego, dobrego hodowcy, który wie, jak prowadzić drzewka na wszystkich etapach uprawy. Jest to roślina, której wzrost zajmuje dużo czasu. W Chianti istnieje przysłowie: „kasztan jest dla mnie” (ponieważ szybko wchodzi do produkcji), „winorośl dla syna” (ponieważ dojście do pełnej produkcji zajmuje kilka lat), „drzewo oliwne dla wnuka „(Ponieważ wchodzi do pełnej produkcji po wielu latach).

Oprócz klimatu, gleby i odmian uprawnych, istnieją trzy podstawowe zasady produkcji oleju wysokiej jakości:

  1. Zbierz oliwki z rośliny zdrowe i niezbyt dojrzałe, aby skórka była bardziej odporna na różne działania, które oliwka będzie musiała przejść przed przetworzeniem, a także wzmocni cenne aromaty zawarte w skórce.
  2. Zbierz oliwki ręcznie, wspinając się na roślinę, zarówno dlatego, że nie są zbyt dojrzałe, więc należy je odrywać i aby uniknąć obicia, które doprowadziłoby do zmian jakości.
  3. Pracuj oliwkami w jak najkrótszym czasie od momentu zbioru, maksymalnie 36 godzin, uważając, aby po zbiorach były przechowywane w przewiewnych pudełkach oraz w bardzo suchych i wentylowanych pomieszczeniach.

Klasyfikacja oliwy z oliwek:

  • Oliwa z oliwek extra virgin, o maksymalnej kwasowości wyrażonej w kwasie oleinowym 0,8%. Opisana na etykiecie: oliwa z oliwek najwyższej kategorii otrzymywana bezpośrednio z oliwek i wyłącznie w drodze procesów mechanicznych.
  • Oliwa z oliwek virgin, o kwasowości powyżej 0,8% do maksymalnie 2%. Opisane na etykiecie: oliwa z oliwek otrzymywana bezpośrednio z oliwek i wyłącznie w drodze procesów mechanicznych.
  • Oliwa z oliwek, o maksymalnej kwasowości 1%. Opisane na etykiecie: oliwa zawierająca wyłącznie oliwy z oliwek poddane procesowi rafinacji oraz oliwy otrzymywane bezpośrednio z oliwek.

Jaki jest termin przydatności oliwy z oliwek do spożycia i jak ją przechowywać?

Stare włoskie przysłowie mówi: "Chleb na jeden dzień, na miesiąc oliwa, na rok wino". W praktyce olej należy spożywać w młodym wieku, aby cieszyć się walorami najwyższej jakości. W młodości oliwa ma maksymalne właściwości organoleptyczne. Oliwę należy przechowywać w chłodnym (nie zimnym) miejscu, najlepiej w temperaturze 10/12 °C z dala od źródeł światła i ciepła.

Jak wybrać dobrą oliwę z oliwek?

Wysokiej jakości oliwa ma doskonałą wydajność smakową, stosowanie jej w kuchni ma poprawiać smak i pomagać w trawieniu i zdrowej diecie. Może się zdarzyć, że kupimy oliwę, która zawiera ustalony poziomy kwasowości, ale okazują się nieprzyjemna lub „obojętna” w smaku, podczas, gdy oliwa „musi przyprawiać, a nie natłuszczać potrawę”; czyli musi ją scharakteryzować. Smakowanie potraw doprawionych pachnącymi i i przyjemnymi smakami oliwy z oliwek staje się przyjemnością.

Oliwa z oliwek a zdrowie

Z fizjologicznego punktu widzenia, oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia jest uważana za najbardziej odpowiedni tłuszcz do karmienia niemowląt ze względu na zawartość w niej kwasu linolowego w podobnej ilości, jak w mleku matki. Oliwa z oliwek jest cennym dodatkiem w diecie osób starszych. wartość oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia przyspiesza wchłanianie niezbędnych witamin, w szczególności A i D, oraz niezbędnych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które warunkują lepszą i stabilniejszą równowagę tłuszczów w osoczu.

Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia zapewnia dobre opróżnianie pęcherzyka żółciowego, co poprawia emulgację, a tym samym wchłanianie tłuszczów.

Badania przeprowadzone na diecie śródziemnomorskiej podkreśliły związek między spożywaniem oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia a niską częstością występowania miażdżycy, właśnie w krajach, w których olej ten jest nadal głównym tłuszczem w diecie. Niski poziom cholesterolu w populacjach śródziemnomorskich jest w rzeczywistości wynikiem zwykłego spożycia oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia.
W porównaniu z innymi produktami tłuszczowymi, oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia ma najlepszą odporność na wysokie temperatury i długotrwałą obróbkę cieplną. Jest zatem najlepszym olejem do gotowania i smażenia zarówno pod względem zdrowotnym, jak i smakowym potraw. Według niektórych badań oliwa z oliwek extra virgin podgrzana do 200 °C nadal zachowuje wszystkie swoje właściwości.

Oliwa z oliwek jest najbogatszym olejem w składniki fenolowe i związki aromatyczne. To najbogatszy olej w przeciwutleniacze i witaminy rozpuszczalne w tłuszczach.
Zawiera optymalną dla naszego organizmu ilość niezbędnych kwasów tłuszczowych.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium